sort proizvodi

Најновије вести и обавештења

by

ОБЕЛЕЖЕН МЕЂУНАРОДНИ ДАН МЕДИЦИНСКИХ СЕСТАРА И ТЕХНИЧАРА

Синдикат медицинских сестара и здравствених техничара Универзитетског клиничког центра Србије је и ове године обележио међународни дан медицинских сестара и техничара 12. мај - дан када је сада већ далеке 1820. године рођена Флоренс Најтингејл, медицинска сестра која је позната по оснивању модерног сестринства као и оснивању прве школе за сестре 1860. године у Лондону чиме су постављени и први основи сестринства. Медицинске сестре су стуб наших здравствених установа са непроцењивим доприносом у систему здравствене заштите. Позив медицинске сестре је леп, захтеван и одговоран, позив који захтева професионалност и константну посвећеност. Бити медицинска сестра није лако и то не може бити свако, оне су пре свега хумана и емпатична бића. Улога медицинске сестре је веома важна како због свог јединственог позива - рада са људима од рођења до смрти који тражи оно најлепше у људском бићу - хуманост и преданост тако и због области у којој ради. Бити добра медицинска сестра подразумева знање и вештине у раду са пацијентима и сарадницима те је у послу важан и тимски рад. Медицинске сестре би требале имати могућност константног напредовања и професионалног усавршавања током бављења овим позивом. Стога се слободно може закључити да су све сестре добре и да није лако изабрати „НАЈБОЉУ МЕЂУ НАЈБОЉИМА“, а значај ове награде је већи када се зна да су оне предложене од наших колега и сарадника. Захвалнице и награде поводом међународног дана медицинских сестара и техничара уручила је Надежда Алексић, председница Синдиката медицинских сестара и здравствених техничара УКЦ Србије.

by

РЕПРЕЗЕНТАТИВНОСТ СИНДИКАТА ЗАЈЕДНИЦА СИНДИКАТА СРБИЈЕ У ДОМУ ЗА ОДРАСЛА ИНВАЛИДНА ЛИЦА „ЗЕМУН“

Дана 28.12.2023. године утврђена је репрезентативност синдикалне организације Заједница Синдиката Србије - Дом за одрасла инвалидна лица у Земуну. Председница синдиката Милица Паклар је на основу претходно испуњених законских услова поднела захтев код послодавца за утврђивање репрезентативности која је у оквиру законских рокова и утврђена. Заједница Синдиката Србије честита председници синдиката Заједница Синдиката Србије - Дом за одрасла инвалидна лица у Земуну, Милица Паклар као и свим члановима остварену репрезентативност и жели пуно среће и успеха у даљем раду и синдикалнном деловању у општем интересу запослених и синдиката у целини.

by

Састанак Председништва ЗСС за територију града Ниша

Дана 25.04.2024.године у Нишу, са почетком од 11 часова одржана је седница Председништва ЗСС за територију Града Ниша. Састанком је председавао Координатор ЗСС за територију Града Ниша Александар Лаловић , а тога дана састанку су присуствовали и Председник ЗСС Петар Миловановиц, Председник Гране ком.делатности града Ниса Н.Маркисиц, В.Д. Председник гране комуналне делатности Републике Србије Дусан Радосевиц и Цлан ИО ЗСС Слависа Самчевић. Након уобичајеног отварања састанка и изгласавања дневног реда, председавајуци А.Лаловиц је дао уводну рец Председнику Петру Миловановицу, који је поздравио све присутне председнике синдикалних организација како из комуналне области тако и из градске управе Нис и Гадзиног Хана. Након уводне реци Председника, Координатор А.Лаловиц је известио присутне о динамици ширења синдикакних организација у Нишу, напоменувши да су медју последњима приступиле организације Зсс Горица и Зсс Гц Ниш.  Такодје саопштен је и резултат досадашњег рада нишког руководства синдиката,на територији овог града на Југу, као и нароцито планови који следе за територију Града Ниша и околине,у будућности. Председник Ком.гране Ниша Никола Маркишиц се осврнуо на комунални сектор Града ,напоменувси да смо данас најбројнија синдикална организација у овој области у Нишу, и да нас чека скорије постизање репрезентативности на нивоу комуналног сектора. Даље су реч добијали и сви присутни председници осталих синдикалних организација у предузећима и установама , који су све присутне известили о стању у својим организацијама, бројности чланства, о вазењу својих колективних уговора са напоменом где ће ускоро доћи до нових преговора са Послодавцима и потписивању потпуно нових Колективних уговора. Цлан ИО ЗСС Слависа Самцевиц се захвалио домаћинима на добродошлици у Нишу, а затим је известио присутне о значајним дешавањима попуз  стицања репрезентативности у неколико организација у градовима широм Србији. Рец је добио и В.Д.председника комуналаца Србије Душан Радошевиц, који се посебно захвалио Координатору територије за Град Ниш Ал.Лаловићу на пријатној добродошлици и доброј организацији састанка. Кратко је изнео податке о стању чланства у комуналном сектору Београда , али и о стању на целој територији Србије када је је комунална делатност у питању. Затим је позелео успешан даљи рад на ширењу наше синдикалне заједнице у Нису, која је по његовим рецима али и речима Председника Миловановица, пример како треба да функционишу организације и на другим градским територијама у нашој земљи. Након исцрпљивања свих тачака дневног реда, и после неколико сати заседања, састанак је успешно и завршен.

by

Састанак Заједнице Синдиката Србије са чланицом Градског већа града Крагујевца за комуналну делатност

Дана 22.04.2024. године у згради Скупштине Општине Крагујевац одржан је састанак са Мајом Ангеловски, чланицом Градског већа за комуналну делатност града Крагујевца. Састанку су присуствовали Петар Миловановић, председник Заједнице Синдиката Србије, Славиша Самчовић, председник Заједнице Синдиката Србије грана комуналне делатности Крагујевац и Бојан Минић, потпредседник Заједнице Синдиката Србије грана комуналне делатности Крагујевац. Састанак је заказан на иницијативу Заједнице Синдиката Србије у циљу упознавања чланицe Градског већа за комуналну делатност града Крагујевца са својим синдикалним активностима. Том приликом су представници Заједнице Синдиката Србије представили и новоизабрано руководство гране комуналне делатности града Крагујевца и изнели своја виђења и предлоге у погледу решавања одређених проблема у интересу запослених у комуналној делатности града Крагујевца. Уз захвалност на срдачном пријему и изражено обострано задовољство поводом састанка, договорена је даља сарадња у наредном периоду као и да следећи састанак буде одржан чим је пре то могуће ради сагледавања наведених проблема и начина њиховог решавања о чему ће представници Заједнице Синдиката Србије благовремено обавестити своје чланове синдиката и остале запослене. Информативна служба

by

РЕПРЕЗЕНТАТИВНОСТ ДОМА ЗА ДЕЦУ ОМЕТЕНУ У РАЗВОЈУ „КОЛЕВКА“ У СУБОТИЦИ

Дана 12.04.2024. године утврђена је репрезентативност синдикалне организације Заједница Синдиката Србије - Дом за децу ометену у развоју „Колевка“ у Суботици. За кратко време деловања нове синдикалне организације, преко 80% запослених је препознало Заједницу Синдиката Србије као сигурног и поузданог партнера у синдикалној борби за боље услове рада и остваривање својих права. Председница синдиката Марина Анишић је на основу претходно стечених услова 12.04.2024. године поднела захтев код послодавца за утврђивање репрезентативности која је потом и утврђена. Уз честитке председници Марини Анишић као и члановима синдиката, остаје нам само да им пожелимо пуно среће и успеха у даљем раду и развоју синдикалне организације.

by

Састанак Главног одбора Заједнице Синдиката Србије и Организационог одбора РСИ 2024

У организацији Заједнице Синдиката Србије, у Скопљу је од 03-05.04.2024 године, одржан састанак Главног Одбора Заједнице Синдиката Србије и Организационог одбора РСИ 2024. У пријатном амбијенту сале за састанке хотела Best Western Hotel Turist, у којем су и учесници састанка били смештени, одржан је састанак два одбора. Први део састанка Главног одбора започео је уводном речју Петар Миловановић, председник Заједнице Синдиката Србије, пожелевши добродошлицу и пријатан боравак. Затим је представио анализу рада Заједнице Синдиката Србије у претходном периоду,  уз наду да ћемо успети у испуњавању и остваривању свих зацртаних циљева и будућих планова на ширењу наших синдикалних вредности као и бољег и ефикаснијег функционисања синдиката у целини. Својим присуством, част нам указала Мира Баста, један од оснивача Заједнице Синдиката Србије, која је поздравила све учеснике и пожелела пријатан боравак у Скопљу и успешан састанак. Тим поводом је искористила прилику да нагласи да је ове 2024 године, 10 година од оснивања Заједнице Синдиката Србије, подсетивши се свих људи који су годинама активно учествовали у стварању синдиката какав је он данас као и свих важних дешавања на том развојном путу. У складу са претходно утврђеним и усвојеним дневним редом, теме састанка су између осталог биле и кооптирање нових чланова Главног одбора Заједнице Синдиката Србије као и предлог за измену и допуну Статута Заједнице Синдиката Србије. Извештаје су поднели председници:  Гране запослених у здравству, Гране запослених у социјалној заштити и Гране комуналне делатности, као и координатори територија и Извршни одбор Заједнице Синдиката Србије. Уз размену мишљења, садржајан и конструктиван дијалог, први део састанка је успешно окончан уз једногласно усвајање пратећих одлука. Други део састанка Организационог одбора РСИ 2024 започео је информисањем свих учесника о предстојећим Радничко-спортским играма 2024 за Јахорини. Након додатних појашњења о избору локације РСИ за ову годину, дати су предлози и сугестије у вези саме организације Радничко-спортских игара са нагласком на додатна правила за неке од традиционално заступљених спортова на РСИ. Учесници су након тога појединачно размењивали мишљења, исказивали своје утиске и давали предлоге за унапређење и побољшање како у припреми РСИ тако и у самим активностима током њиховог одржавања. Током боравка у Скопљу, за све учеснике састанка Заједница Синдиката Србије је организовала туристичко разгледање и обилазак новог и старог дела града у пратњи туристичког водича. Информативна служба

by

Застава Завод за здравствену заштиту радника – утврђена репрезентативност

Дана 04.04.2024. утврђена је репрезентативност синдикалне организације Заједница Синдиката Србије – Застава Завод за здравствену заштиту радника. Нова синдикална организација окупила је велики број присталица па су се стекли услови да Данијела Богдановић, која је председник синдикалне организације, поднесе захтев за утврђивање репрезентативности. Охрабрује нас чињеница да се у јако кратком временском периоду окупио велики број чланова у нашој синдикалној организацији, која ће надамо се бити још већа и бројнија како би се њихов глас даље чуо. Честитамо им на постигнутом успеху и зелимо председници Данијели Богдановић много успеха и среће у даљем раду. Заједница Синдиката Србије

by

BELGRADE Airport d.o.o. Beograd -  ПРОДУЖЕН РОК ВАЖЕЊА КОЛЕКТИВНОГ УГОВОРА

Дана 30.01.2024. потписано је продужење Колективног уговора код Послодавца BELGRADE Airport d.o.o. Beograd, са припадајућим анексом, до 01.03.2027. Испред репрезентативног синдиката, Заједнице Синдиката Србије – Vinci Аеродром Београд“ потписник анекса је Лука Драгишић који сматра да узимајући у обзир интересе запослених  које је Колективни уговор обухватао као и бенефите у  виду здравственог осигурања  и бенефицираних авио карата превозника Air Serbia и Turkish Airlines, сматрамо да на овај начин у највећој могућој мери омогућено да се одржи материјални статус свих запослених као и могућност наставка коришћења свих бенефита. Бенефите који колективни уговор пружа обухвата и интересе запослених који прелазе код послодавца наследника Menzies Aviation d.o.o. Beograd који има обавезу примене Колективног уговора на запослене који прелазе у периоду  од једне ( 1 ) године. Потписивање овог Анекса  само је један од корака синдикалног деловања како би се запосленима обезбедили бољи услови рада и положај запослених на чему честитамо младом и персепктивном председнику „Заједнице Синдиката Србије – Vinci Аеродром Београд“  Луки Драгишићу и желимо пуно среће и успеха и даљем раду. Заједница Синдиката Србије

by

Новогодишња честитка

Новогодишња честитка

by

Пожаревац – утврђена репрезентативност ЈКП „ Комуналне Службе“  Пожаревац

Својим радом, трудом и залагањем за кратко време синдикална организација „Заједница Синдиката Србије – Комуналне службе Пожаревац „ је стигла до великог броја чланова чиме су се стекли услови за подношење захтева за утврђивање репрезентативности. Дана 05.12.2023. године в.д. директора ЈКП „Комуналне службе“ Пожаревац, господин Марко Марјановић формирао је комисију која је на основу приложених доказа утврдила репрезентативност „Заједнице Синдиката Србије – Комуналне службе Пожаревац“. Извршном одбору  и члановима синдиката на челу са председницом Мајом  Ангеловски честитамо на марљивом раду и успеху и желимо пуно среће у даљем раду. Заједница Синдиката Србије

by

Смернице за израду годишњег програма пословања јавних предузећа за 2024. годину

У "Сл. гласнику РС", број 104/2023 од 24.11.2023. године објављена је Уредба о измени и допуни Уредбе о утврђивању елемената годишњег програма пословања за 2024. годину, односно трогодишњег програма пословања за период 2024-2026. године јавних предузећа и других облика организовања који обављају делатност од општег интереса (у даљем тексту: Уредба), која је ступила на снагу 25.11.2023. године. Уредбом су извршене измене и допуне Уредбе о утврђивању елемената годишњег програма пословања за 2024. годину, односно трогодишњег програма пословања за период 2024-2026. године јавних предузећа и других облика организовања који обављају делатност од општег интереса ("Сл. гласник РС", број 89/23; о којој смо писали у "Информатор"-у број 21/2023) у делу Смерница за израду годишњег програма пословања за 2024. годину, односно трогодишњег програма пословања за период 2024-2026. године јавних предузећа и других облика организовања који обављају делатност од општег интереса (у даљем тексту: Смернице), и то: 1) допуњен је став 4. тачка 6) Смерница тако што је у овој тачки, иза алинеје четврте (којом је утврђено да се годишња маса средстава за зараде запослених из Прилога 11 може увећати за највише 10% у односу на планирану масу средстава за зараде у 2023. години), додата нова - пета алинеја, која гласи: "- зарада запослених чија би основна зарада након увећања утврђеног у алинеји четвртој ове тачке, била нижа од минималне зараде утврђене у складу са Законом о раду, увећава се до висине минималне зараде, док се просечна зарада осталих запослених може увећати за највише 10%". 2) став 10. Смерница је измењен и гласи: "Аутономна покрајина и јединица локалне самоуправе, поред смерница наведених у овом акту, могу предложити јавним предузећима и друге смернице које су од значаја за њихово пословање, односно другачије смернице у погледу расхода за зараде запослених, с тим да се просечна зарада старозапослених и новозапослених не може увећати више од процентуалног увећања минималне цене рада." Напомена "Цекос ин"-а: Ако се измењеним ставом 10. Смерница мислило на процентуално увећање минималне цене рада која ће важити у 2024. години, у односу на 2023. годину, онда би тај проценат могућег увећања просечне зараде запослених могао да буде до 17,8% тј. (271,00 дин/х : 230,00 дин/х x 100) - 100. Рок за достављање програма пословања: за јавна предузећа која се финансирају из буџета Републике Србије, буџета аутономне покрајине и буџета јединица локалне самоуправе је 15 дана од усвајања тих буџета, за јавна предузећа која се не финансирају из буџета Републике Србије, буџета аутономне покрајине и буџета јединица локалне самоуправе је 1. децембар текуће године за наредну годину.

Претражите вести

--- ---

Начелник

email

Заједница Синдиката Србије

place Стругарска 1а, 11000 Београд, општина Чукарица

local_phone 011/2520-015

email zajednicasindikatasrbije@gmail.com

access_time Понедељак - Петак 09:00 - 17:00

<

close
logo

  • keyboard_arrow_right
  • prod check
    check
  • akcija - 0 %